piątek, 4 grudnia 2015

orkiszowe kokosanki z bananem

                                      kokosowe ciasteczka

W te krótkie, pochmurne dni, nic tak dobrze nie poprawia nastroju, jak słodka przekąska.
A nasz humor będzie jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników. 


składniki
2 banany
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki cukru waniliowego




sposób wykonania

Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wkładamy obrane ze skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę.

Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi  składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta.


Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 12-15 minut.

Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków  i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz