Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu.
Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół.
składniki dla trzech osób
450 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łodyga selera naciowego
2 jajka
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
5 łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
sposób przygotowania
Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.
Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera.
Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.
Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.
Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.
Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni.
Do miski, na tarce ścieramy ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.
Do miski, na tarce ścieramy ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.
Takie dania są zawsze fajne i smaczne :)
OdpowiedzUsuń