Ciemne, pachnące bakaliami i kakao ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości.
składniki
1 szklanka cukru
1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
6 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
sposób wykonania
Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na piętnaście minut.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Teraz do wymieszanych składników dodajemy namoczone bakalie ( razem z wodą w której się moczyły), oraz olej.
Całość mieszamy, do momentu aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładamy ciasto do formy, wyłożonej wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem podłużnej foremki 10 cm na 28 cm ).
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik, uchylając nieco drzwiczki i zostawiając w nim ciasto, jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz