wtorek, 1 grudnia 2015

murzynek z bakaliami, ale bez jaj

                                murzynek


Ciemne, pachnące bakaliami i kakao ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości.


składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
6 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego



sposób wykonania
Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na piętnaście minut.

Do dużej misy wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

Teraz do wymieszanych składników dodajemy namoczone bakalie ( razem z wodą w której się moczyły), oraz olej.

Całość mieszamy, do momentu aż do uzyskania jednolitej konsystencji i przekładamy ciasto do  formy, wyłożonej wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem podłużnej foremki  10 cm na 28 cm ).

Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 45-50 minut.

 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).

Wyłączamy piekarnik, uchylając nieco drzwiczki i zostawiając w nim ciasto, jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz