O zaletach mąki orkiszowej, napisano już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć.
Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów.
sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
6 łyżek aktywnego zakwasu
2 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
10-12 suszonych pomidorów z zalewy
80 ml oleju z zalewy spod suszonych pomidorów
woda
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia.
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "klei" się do chleba.
jaki ładny chlebek! :) A foremki jakich rozmiarów są?
OdpowiedzUsuńChleby upiekłem w foremkach wielkości 11 na 30 cm, używając jako miary objętości dużej szklanki ( 1 szklanka = 150 g mąki) smacznego :)
Usuń