Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy kupić praktycznie w każdym sklepie.
Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś.
składniki
2 łyżki miodu
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 strąki kardamonu
szczypta cynamonu
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżki octu spirytusowego
pół cytryny
kieliszek koniaku
2/3 szklanki oleju
1 łyżka domowego maggi
5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów
sposób przygotowania
Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.
Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość.
Do zalewy dodamy śledziowe matiasy z delikatnej solonej zalewy, więc wcześniej nie moczymy filetów ( opłukujemy je tylko z zalewy).
Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie.
W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz