Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi.
Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt.
składniki
2 łyżki cukru
4 licie laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
150 g koncentratu pomidorowego
60 ml octu spirytusowego
1/2 l wody
30 ml oleju
4-5 filetów śledziowych, najlepiej matiasów
szczypta soli i pieprzu
sposób przygotowania
Zawartość garnka gotujemy przez pięć minut, na niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.
Do zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy).
Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie.
W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy z przestudzoną marynatą.
Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz