poniedziałek, 14 grudnia 2015

śledź w pomidorowej zalewie

               śledź w pomidorowej zalewie

Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi. 
Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną  rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt.


składniki 


1 cebula
2 łyżki cukru
4 licie laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
150 g koncentratu pomidorowego
60 ml octu spirytusowego
1/2 l wody
30 ml oleju
4-5 filetów śledziowych, najlepiej matiasów
szczypta soli i pieprzu





sposób przygotowania

 Do garnka wsypujemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą, całość zagotowujemy, dokładamy koncentrat pomidorowy, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy.


Zawartość garnka gotujemy przez pięć minut, na niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Do  zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy).
Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie.
W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie.

Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy z przestudzoną marynatą.

Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz