A jeżeli w sałatce, znajdziemy również przesmażoną na maśle pieczarkę, to smak potrawy będzie wprost wyborny.
składniki dla sześciu osób
500 g pieczarki
1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
250 g groszku konserwowego
250 g kukurydzy konserwowej
150 g kabanosów
2 ogórki konserwowe
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
sól, pieprz
sposób przygotowania
W garnku gotujemy jajka na twardo.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię, ma której wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy.
Pieczarki przesmażamy przez pięć minut, na dużym ogniu, lekko je soląc i pieprząc
Kabanosy, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich posiekaną, razem ze szczypiorem dymkę, oraz lekko przestudzone pieczarki.
Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz.
Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz