składniki dla trzech osób
1/2 szklanki mąki gryczanej ( ja zmieliłem w młynku do kawy niepalone ziarno gryki)
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
dodatkowo
kilka łyżek kwaśnej śmietany
kawior ja użyłem domowego zrobionego tym sposobem
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę gryczaną, dodajemy mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty.
Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż się lekko przyrumienią.
Usmażone placki przekładamy na talerze, na każdy placek kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, dokładamy odrobinę kawioru i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz