Każdy z nas ma ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny.
W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne.
składniki
ciasto
350 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
masa makowa
250 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki mąki
75 g masła
1/2 szklanki rodzynek
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
sposób wykonania
Do garnka wsypujemy zmielony mak zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy miód, masło i rodzynki, po czym zostawimy makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na spód i wierzch naszego makowca.
Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie równe części i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Następnie wyjmujemy z lodówki jedną cześć schłodzonego ciasta i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać kształt o wielkości spodu foremki ( ja użyłem tortownicy 26 cm) w którym będziemy piekli makowiec.
Teraz przekładamy ciasto do formy, dociskamy ciasto i nakłuwamy je gęsto widelcem.
Tortownicę wkładamy do piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 10-12 minut, po czym wyjmujemy je z piekarnika.
W tym czasie do przestudzonej makowej masy dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystkie składniki dokładnie ucieramy.
W tym czasie do przestudzonej makowej masy dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystkie składniki dokładnie ucieramy.
Teraz na upieczony spód wykładamy makową masę. Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i dekorujemy nim wierzch makowca.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy przez 55-60 minut.
Następnie makowiec studzimy i pododajemy.