Delikatny smak cielęciny w połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką śmietana to sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad.
składniki dla czterech osób
2 niewielkie cebule
pół pora
kawałek selera
200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego)
1 czerwona papryka
50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%)
50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżka czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Cielęcinę kroimy w drobną kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy je pieprzem, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, cztery godziny.
Przesmażone mięso wyjmujemy z rondla ( przekładając je do miski).
Teraz do rondla wkładamy masło, oliwę i szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso.
Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę i zielony groszek.
Przyprawiamy ostrą papryką, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne dziesięć minut.
Do potrawki dodajemy słodką śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.