środa, 15 czerwca 2016

ciecierzyca i suszone pomidory w sałatce z kuskusem

                    kuskus z ciecierzycą


Kilka prostych składników i parę minut pracy.
Tylko tyle trzeba by cieszyć się daniem nie tylko bardzo zdrowym, lecz również niezwykle smacznym. 


składniki dla czterech osób

200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
150 g ugotowanej ciecierzycy
1 papryka żółta
8-9 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/3 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka dymki
duża garść oliwek zielonych
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz


sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.

Myjemy warzywa, siekamy drobno dymkę i bazylię, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy dymkę delikatnie ją szkląc, oraz drobno posiekany czosnek. Teraz do cebuli dodajemy paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka), oraz ciecierzycę, dodajemy olej z pomidorowej zalewy, bazylię, oliwki i pokrojone w paski pomidory.
Całość  przyprawiamy solą, oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis, wygląda naprawdę apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale gdzie w przepisie jest ciecierzyca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie w opisie składników jej zabrakło, już to naprawiam i dziękuję za czujność :)

      Usuń