Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie.
składniki dla czterech osób
3 cebule
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
100 ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki masła
4-6 łyżek oliwy
2 łyżki bułki tartej
4 jajka
sól
szczypta cukru i pieprzu ziołowego
2 łyżki domowego maggi
sposób przygotowania
Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy magii i gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią dwie drobno posiekane cebulę i smażymy na niewielkim ogniu.
Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i połowę pieczarek pokrojonych w cienkie plastry, smażąc całość jeszcze przez dziesięć minut.
Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem.
Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy jajka.
Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką.
Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy i przesmażany ostatnią drobno posikaną cebulę, następnie dodając resztę pieczarek ( pokrojonych w ćwiartki lub plastry). Na koniec do grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty.
Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami.