wtorek, 2 sierpnia 2016

korniszonki z ostrą papryczką na zimę

                               korniszony na zimę

Nawet niewielki dodatek ostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter.


Składniki 
2 kg ogórków
4 ząbki czosnku
4 strąki ostrej papryki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 cebula


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna gorczycy, cebulę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.



Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny.
Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku. 
Zalewamy  marynatą, uważając aby  warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.

Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz