Oczywiście wiem o tym iż są tacy, którzy krzywią się na samą myśl o potrawach wykonanych z wieprzowych ozorów. Ci niech od razu porzucą lekturę poniższego tekstu.
Bowiem przepis ten, jest on skierowany przed wszystkim do tych, którzy ceną sobie tradycyjne smaki naszej kuchni.
Oni z pewnością docenią delikatny smak ozorków podanych w aromatycznym i wyrazistym musztardowym sosie i będą wiedzieli iż jest to danie które zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę.
składniki dla czterech osób
1 cebula
1 marchew
kawałek korzenia selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
2 łyżki masła
składniki sosu
3-4 łyżki dobrej musztardy
20 ml koniaku
200 ml słodkiej śmietany 30%
1 łyżka wazowa wywaru spod gotowanych ozorów
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy centymetrowe kawałki.
Do rondla wlewamy słodką śmietanę, oraz łyżkę wywaru spod ozorów.
Całość gotujemy, redukując śmietanę i pozwalając by zgęstniała, a następnie dodajemy koniak i musztardę.
Sos mieszamy i przyprawiamy solą, oraz pieprzem
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim kawałki ozorów, a następnie wykładamy je na talerze, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami ( na przykład kaszą perłową, lub gryczaną).