Przyrządzona z aromatycznym imbirem zupa marchwiowa, jest nie tylko smaczniejsza, ale może uchronić nas przed jesienną infekcją.
składniki dla czterech osób
1 cebula
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
kawałek selera
kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
sól, pieprz
3 łyżki masła
dodatkowo
jogurt lub kwaśna śmietana
natka pietruszki
sposób przygotowania
Do sporego garnka wkładamy umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera, cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut.
Następnie z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę marchew, oraz obrany i drobno posiekany korzeń imbiru.
Całość smażymy przez pięć minut a później marchewkę dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy przez dziesięć minut.
Teraz garnek zdejmujemy z palnika i miksujemy zupę.
Garnek ze zmiksowaną marchewką wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy doprawiamy solą, oraz pieprzem i wyłączamy kuchenkę.
Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji łyżkę jogurtu, lub śmietany i odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.