poniedziałek, 16 stycznia 2017

szybka sałatka z domowej szynki, jaj i warzyw

sałatka warzywna z szynką

Jet to jedna z najprostszych i najszybszych w wykonaniu sałatek.
A mimo to jej smak jest wręcz wyborny. 


składniki dla czterech osób


5 jajek
3 konserwowe ogórki
200 g ciecierzycy z puszki
200 g kukurydzy z puszki
200 g groszku z puszki
100 g  szynki ( ja użyłem obsuszanego wyrobu domowego ale możemy również użyć  szynki wędzonej ze sklepu)
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 pęczku szczypiorku
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, szynkę kroimy w drobna kostkę.

Na  sicie płuczemy i odcedzamy  konserwowy groszek, kukurydzę i ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, jogurt, musztardę,posiekany szczypior, oraz majonez. 
Całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem.

Sałatkę ostawiamy na 20-30 minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy udekorowaną kawałkiem jajka.

3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę dobrze! Szczególnie ta domowa szyneczka. Tylko pozazdrościć. Ja niestety z domowych wyrobów tylko schab ze śliwką. Osobiście piekę na tydzień i nie jem sklepowych wędlin. W takim schabie wiem, że mam białko. Majeranek, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i suszoną śliwkę tak samo wspierającą moje jelita. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już zobaczyłam tę szynkę, to wybacz, ale sałatka stała się mało istotna. Wygląda pięknie! Jestem ciekawa, jakie jest jej źródło. Zdradzisz? Sam robisz? W jakich warunkach obsuszasz?

    OdpowiedzUsuń