wtorek, 10 stycznia 2017

rolmopsy w pomidorowej zalewie

            śledziowe rolmopsy


Okres karnawału to czas towarzyskich spotkań, a przecież wiadomo że nic nie umili takiego spotkania lepiej niż dobra przekąska.
Dlatego dziś prezentuję potrawę ze śledzia, który przecież wiedzie prym wśród wszelkich dań tego typu.

składniki
1 kg świeżych płatów śledzi
2 solidne łyżki soli
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
2 cebule
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna pieprzu
4-6 ziaren ziela angielskiego
wykałaczki



sposób przygotowania


Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), a następnie dokładnie płuczemy.

Do  garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz  sól.
Całość zalewamy dwiema szklankami wody, oraz  octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy jedną pokrojoną w krążki cebulę i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy.


Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki.
Śledziowy płat kładziemy  na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami.


Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

Po tygodniu nasze rolmopsy są gotowe.

3 komentarze: