czwartek, 4 sierpnia 2016

pasta z wędzonej ryby

pasta z wędzonej ryby


Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg.

  składniki 

1 wędzona ryba
2 łyżki majonezu
1 łyżka naturalnego jogurtu
1/2 pęczka szczypioru
sól, pieprz









sposób przygotowania


Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem.

Do tak przygotowanej ryby dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól. Całość mieszamy na koniec dodając drobno posiekany szczypior i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Podajemy na tostach, lub innym ulubionym pieczywie a przed podaniem dekorujemy drobno siekaną natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię taką pastę na kanapki, od razu kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń