wtorek, 28 lipca 2015

risotto z kurczakiem

                       risotto z piersi kurczaka z curry
kurczak z curry
Risotto z kurczaka

Składniki 
Przepis dla czterech osób
300 g piersi z kurczaka
250 g ryżu do risotto
1 papryka
1 por
1 pomidor
100 g fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki wazowe bulionu 
8 łyżek oliwy
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
2 łyżki startego sera dojrzewającego 
sól

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy w misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry,  a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.



Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku,  zdejmujemy skórę z pomidora (wcześniej go parząc) i kroimy go w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią plastry pora i czosnek, smażymy przez dwie minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu.
Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli i wykładamy na talerze, posypując każdą porcję  startym żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz