poniedziałek, 3 października 2016

udka kurczaka pieczone w chrupiącej domowej panierce

                 pieczone udka kurczaka 


Matka natura urządziła nasz  świat w taki sposób, iż większość z nas nie może przejść obojętnie obok ponętnie pachnących  kawałków kurczaka.
Z wiedzy tej aż nadto skutecznie korzystają wszelkiej maści sieci fast food, serwując nam dania smażone w ogromnej ilości tłuszczu, co później wprost tragicznie odbija się  na naszym zdrowiu ( oraz wyglądzie).
Dlatego dziś pragnę przedstawić domowe rozwiązanie  odwiecznego dylematu ( jeść smacznie, czy też zdrowo) i zaproponuję rozwiązanie które nie tylko będzie  zdrowe,  ale też może swym smakiem śmiało konkurować z  daniami smażonymi w głębokim tłuszczu.

składniki dla czterech osób

8 pałek z kurczaka ( albo inne ulubione kawałki)
2 łyżki domowego maggi
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju

panierka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1,5 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 łyżeczka soli selerowej
szczypta bazylii
szczypta oregano
1 łyżeczka soli 

sposób przyrządzenia 

Do  miski dodajemy maggi, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
Całość mieszamy  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.


Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze).
Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich  mąkę, słodką paprykę,  sól ( zwykła i selerową), oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.

Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki, osuszamy z marynaty ( za pomocą papierowego ręcznika) i smarujemy olejem.
Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie,  układamy je na ruszcie i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika
Udka pieczemy  w temperaturze 190 stopni, przez 30- 35 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut. 
Następnie udka wyjmujemy i podajemy z  surówką, oraz innymi ulubionymi dodatkami.

3 komentarze:

  1. Ciekawy i smaczny pomysł. Przetestuję. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny jest taki chrupiący kurczaczek :) często robię a macie sposób aby był równie chrupki na drugi dzień po podgrzaniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. chrupiąca panierka i soczyste mięso niebo w gębie ;-)

    -------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń