Specyficzny smak przesycony aromatem majeranku, oraz czosnku, nadają tej potrawie niepowtarzalny charakter.
Wykonanie zupy na domowej, białej kiełbasie sprawi, że znajdzie ona uznanie nawet u osób, które na co dzień nie należą do miłośników żurku.
składniki na porcję dla sześciu osób
350 ml zakwasu
1 cebula
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 łodyga selera
połowa pora
1 łyżka domowego maggi
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego chrzanu ( może być ze słoika)
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
dodatkowo
3 jajka
4-5 średnich ziemniaków
1 łyżka masła
ewentualnie natka pietruszki
sposób przygotowania
Do sporego garnka wkładamy połowę umytego pora, razem z łodygą selera, cebulą, pietruszką, oraz marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut.
Teraz do ugotowanych warzyw dodajemy pęta kiełbasy i parzymy je ( w temperaturze 75-80 stopni, nie pozwalając zagotować się całości), przez dwadzieścia minut.
W tym czasie w oddzielnych garnkach gotujemy jajka ( na twardo), oraz ziemniaki ( w łupinach).
Następnie wyjmujemy z garnka sparzoną kiełbasę, odcedzamy wywar, dodajemy do niego nasz zakwas, łyżkę chrzanu, roztarty ząbek czosnku, oraz maggi.
Całość doprawiamy majerankiem, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez minutę i wyłączamy kuchenkę.
Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji kiełbasę ( pokrojoną na mniejsze kawałki), połówki jaj i ziemniaki okraszone łyżką stopionego masła.
Możemy również do zupy dodać łyżkę śmietany i odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz