poniedziałek, 30 listopada 2015

żurek na białej, domowej kiełbasie

                                  żurek na kiełbasie

Specyficzny smak przesycony aromatem majeranku, oraz czosnku, nadają tej potrawie niepowtarzalny charakter. 
Wykonanie zupy na domowej, białej kiełbasie sprawi, że znajdzie ona uznanie nawet u osób, które na co dzień nie należą do miłośników żurku.

 składniki na porcję dla sześciu osób

4-6 pętek białej domowej kiełbasy
350 ml zakwasu
1 cebula
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 łodyga selera 
połowa pora
1 łyżka domowego maggi
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego chrzanu ( może być ze słoika)
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
dodatkowo
3 jajka
4-5 średnich ziemniaków
1 łyżka masła
ewentualnie natka pietruszki

sposób przygotowania

Do sporego garnka wkładamy połowę umytego pora, razem z łodygą selera, cebulą, pietruszką, oraz marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut.
Teraz do ugotowanych warzyw dodajemy pęta kiełbasy i parzymy je ( w temperaturze 75-80 stopni, nie pozwalając zagotować się całości), przez dwadzieścia minut.

W tym czasie w oddzielnych garnkach gotujemy jajka ( na twardo), oraz ziemniaki ( w łupinach).

Następnie wyjmujemy z garnka sparzoną kiełbasę, odcedzamy wywar, dodajemy do niego nasz zakwas, łyżkę chrzanu, roztarty ząbek czosnku, oraz maggi.
Całość doprawiamy majerankiem, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez minutę i wyłączamy kuchenkę.

Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji kiełbasę ( pokrojoną na mniejsze kawałki), połówki jaj i ziemniaki okraszone łyżką stopionego masła.



 Możemy również do zupy dodać  łyżkę  śmietany i odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz