pieczone ziemniaki
Ziemniaki w naszej kuchni z reguły stanowią "żelazny" dodatek do wielu potraw.
Dziś przygotuję je w sposób, pozwalający wydobyć z nich głębię smaku.
Wtedy do obiadu zamiast poczciwego kartofla, podamy okraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka.
składniki dla czterech osób
8 dużych ziemniaków
1/2 kostki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka ziołowego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szczypta suszonego czosnku ( lub posiekany ząbek świeżego czosnku)
szczypta suszonej cebuli
sok z połowy cytryny
1/3 pęczka natki pietruszki
1/3 pęczka szczypioru
1/3 pęczka kopereku
dodatkowo folia aluminiowa
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy, pod bieżącą wodą ( ziemniaków nie obieramy).
Teraz każdego ziemniaka (oddzielnie), zawijamy w arkusz aluminiowej folii i wkładamy na 45-50 minut, do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe.
Drobno siekamy pietruszkę, koperek, oraz szczypior, dodajemy do nich masło ( o temperaturze pokojowej) i pozostałe przyprawy razem z sokiem z cytryny i solą.
Całość mieszamy dokładnie łącząc składniki, następnie masło układamy na kawałku folii, rolujemy w walec i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, przekładamy na talerze, krojąc każdego z nich na pół.
Na przekrojone ziemniaki układamy kawałki ziołowego masła i podajemy jako dodatek do ulubionych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz