awokado z jajkiem
Dzisiaj z nieba posypało śniegiem i na dworze panuje niezły ziąb.
Przygotowałem zatem proste śniadanie, które nie tylko jest smaczne, ale również jest prawdziwą zdrową, energetyczną bombą. Wprost idealną, na taką właśnie pogodę.
składniki dla dwóch osób
2 owoce awokado
4 niewielkie jajka
plaster cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Umyte dojrzałe owoce awokado, kroimy nożem wzdłuż, na pół.
Następnie wyjmujemy z owoców pestki, smarujemy je plastrem cytryny ( aby owoc nie ściemniał), lekko pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Teraz do awokado, w miejscu po pestce, wlewamy rozbite jajo ( jeżeli jajka są duże to powiększamy otwór po pestce).
Całość delikatnie solimy i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Zapieczone owoce wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną natką pietruszki ( lub szczypiorem) i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz