Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o poranku.
składniki
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
20 g drożdży
szklanka mleka
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, pół szklanki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy połowę roztopionego masła, resztę mleka i cukier.
Następnie z ciasta formujemy kule, smarujemy je masłem, wkładamy do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Kawałki ciasta układamy, jeden przy drugim, w wyłożonej pergaminem ( lub wysmarowanej tłuszczem) żaroodpornej foremce i zostawiamy na pół godziny, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyjmujemy chlebek z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i od razu podajemy.
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rwańce:) Nie potrzebuję do nich żadnych dodatków
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę go kiedyś przetestować :)
OdpowiedzUsuń