Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia. |
składniki dla czterech osób
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki
szczypta cynamonu
łyżka oleju
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, następnie dodajemy zsiadłe mleko, oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut.
Gruszki dzielimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry.
Rozgrzewamy patelnię ( najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem.
Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody.
Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu.
Placki smażymy z obu stron, aż lekko zbrązowieją, a następnie przekładamy je na talerze i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz