A jeżeli nadzieniem ciasta, będzie własnoręcznie przyrządzona jabłkowa konfitura, to wypiek ten znajdzie tylu amatorów, że zniknie ze stołu dosłownie w kilka chwil.
składniki na dużą strucle
20 g drożdży
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
strucla
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
słoik powideł jabłkowych ( około 350-400 g)
polewa lukrowa
10 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki gorącej wody
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, pół szklanki mąki, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc).
Kolejnego dnia do zaczynu dodajemy resztę mąki, cukier, masło, oraz jajka.
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco wody lub mąki).
Następnie ciasto rozwałkowujemy, na centymetrowej grubości podłużny płat.
Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł.
Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem, ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni.
Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 45-50 minut.
W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy gorącą wodę i ucieramy na jednolitą masę.
Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem
Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz