Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem.
Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie.
Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze.
składniki na zaczyn
15 g drożdży
szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm
6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy
garść czarnych oliwek
6-8 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta suszonej bazylii i rozmarynu
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.
Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody).
Wtedy ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, na trzydzieści minut.
Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy oliwą, dzielimy na porcję i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz