czwartek, 26 listopada 2015

focaccia z suszonymi pomidorami i czarną oliwką

                       focaccia z suszonymi pomidorami



Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem.


Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku  naszych chlebów na zakwasie.
Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze.

składniki na zaczyn
15 g drożdży
szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru






składniki ciasta na  focaccię średnicy około 30 cm


2 szklanki mąki pszennej
6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy
garść czarnych oliwek
6-8 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki soli

szczypta suszonej bazylii i rozmarynu




sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy  letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.

Po sześciu godzinach do miski z  zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy  pół łyżeczki soli, szczyptę bazylii, rozmaryn, oraz oliwę.

Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody).
Wtedy ciasto  wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, na trzydzieści minut.

Następnie wyrośnięte ciasto  formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek .

Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piekąc  w tej temperaturze przez 20 -25 minut

Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy oliwą, dzielimy na porcję i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz