Aromatyczna i pożywna jarzynowa zupa, to posiłek który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień.
składniki dla sześciu, ośmiu osób
wywar drobiowy
wywar drobiowy
2 udka kurczaka
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
zupa
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia selera
1 marchew
szczypta lubczyku
sól,pieprz
zupa
2-3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 por 1 cebula
2 łyżki masła
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 por 1 cebula
2 łyżki masła
3 ziemniaki
kawałek korzenia selera
1 niewielki brokuł
2 l wywaru z kurczaka
sposób przygotowania
Udka kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera oraz marchew obieramy i kroimy w drobniejsze części.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Udka kurczaka dzielimy na dwa kawałki, selera oraz marchew obieramy i kroimy w drobniejsze części.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Do cebuli dodajemy selera, marchew oraz mięso kurczaka, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody.
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut.
Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając oddzielnie mięso z kurczaka (warzywa i kości odrzucamy).
Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki).
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem.
Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka).
Zupę gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól, pieprz oraz maggi.
Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę.
Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk.
Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut.
Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając oddzielnie mięso z kurczaka (warzywa i kości odrzucamy).
Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki).
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem.
Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki kurczaka).
Zupę gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól, pieprz oraz maggi.
Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz