Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser.
A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.
składniki
1 szklanka cukru
1 szklanka naturalnego jogurtu
3 jajka
1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder
sposób wykonania
Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wbijamy jaja, dolewamy jogurt, oraz owoce wiśni i mieszamy.
Całość krótko mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy, której dno wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy 21 cm ).
Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz