Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki.
sposób wypieku jednego bochenka bochenka
zaczyn
4 łyżki zakwasu
1 szklanki letniej wody
1,5 szklanka mąki pszennej
10 strąków nasion kardamonu
3 łyżki miodu
woda
1/2 łyżeczki soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i wkładamy do foremki wyłożonej pergaminem.
Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin), ponieważ jeszcze gorący, będzie się kruszył przy krojeniu i przywierał do noża.
Kardamon! Zapach tego chleba musi być niesamowity :)
OdpowiedzUsuń