Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny.
Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej.
Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste.
składniki dla czterech osób
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
szczypta rozmarynu
sos do gęsi
70 g świeżej żurawiny
3-4 łyżki powideł śliwkowych
sposób przygotowania
Pierś gęsi myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą.
Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę.
Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na dwadzieścia pięć minut.
Całość smażymy przez dziesięć minut i wykładamy sos na talerze.
Na sos kładziemy wyjętą z piekarnika pierś gęsi, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry, jeszcze tylko polewamy mięso z wierzchu odrobiną sosu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz