poniedziałek, 16 listopada 2015

pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie

                                    pieczona  pierś gęsi


Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny.
Aby w pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej.

Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste.



składniki dla czterech osób


1 kg piersi gęsi 
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
szczypta rozmarynu
sos do gęsi
70 g świeżej żurawiny
3-4 łyżki powideł śliwkowych





sposób przygotowania



Pierś gęsi myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą.
Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny.

Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę.
Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na dwadzieścia pięć minut.
W tym czasie  na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy gęsie mięso ( pozostawiamy wytopiony tłuszcz), wrzucamy owoce żurawiny i dodajemy śliwkową konfiturę .

Całość smażymy przez dziesięć minut i wykładamy sos na talerze.

Na sos kładziemy  wyjętą z piekarnika pierś gęsi, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry, jeszcze tylko polewamy mięso z wierzchu odrobiną sosu i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz