wtorek, 3 listopada 2015

razowe rogale

                                rogale razowe

Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem.
A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna.

składniki na dziewięć sztuk

650 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
30 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka ziarna maku



sposób wykonania

Do miski wsypujemy dwie trzecie pokruszonych drożdży, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc).

Kolejnego dnia w niewielkiej misce mieszamy resztę drożdży z łyżką cukru, letnim mlekiem i z połową szklanki mąki.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Teraz łączymy oba  zaczyny dodajemy do nich resztę mąki, oraz  szczyptę soli. 
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba dodajemy nieco wody lub mąki). Następnie formujemy z ciasta kule, wkładamy ją do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. 
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na centymetrowej grubości podłużny płat.
Następnie nożem wykrajamy  z niego dziewięć trójkątnych części, każdą  z nich rolujemy nadając jej  kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia.


W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętych rogali masłem, posypujemy makiem i wkładamy je do piekarnika, piekąc  przez 15-20 minut.


Wyjmujemy rogale z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz