A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna.
składniki na dziewięć sztuk
650 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
30 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka ziarna maku
sposób wykonania
Do miski wsypujemy dwie trzecie pokruszonych drożdży, szklankę mąki, zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc).
Kolejnego dnia w niewielkiej misce mieszamy resztę drożdży z łyżką cukru, letnim mlekiem i z połową szklanki mąki.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).
Teraz łączymy oba zaczyny dodajemy do nich resztę mąki, oraz szczyptę soli.
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba dodajemy nieco wody lub mąki). Następnie formujemy z ciasta kule, wkładamy ją do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Następnie nożem wykrajamy z niego dziewięć trójkątnych części, każdą z nich rolujemy nadając jej kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy wierzch wyrośniętych rogali masłem, posypujemy makiem i wkładamy je do piekarnika, piekąc przez 15-20 minut.
Wyjmujemy rogale z piekarnika zaraz po upieczeniu, studzimy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz