wtorek, 17 listopada 2015

jarzynowa zupa z kalafiorem

                                                 zupa z kalafiorem





składniki dla sześciu osób

2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
3 ziemniaki
2 łodygi selera 
1 niewielki kalafior
2 l  wywaru                   
100 ml słodkiej śmietany
domowe maggi według tego przepisu
sól, pieprz
szczypta rozmarynu
natka pietruszki 
koperek


sposób przygotowania


W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki).
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  wszystko zalewamy drobiowym bulionem.

Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki.

Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę oraz koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz