gruszki z gorzką czekoladą
składniki dla trzech osób
3 gruszki
laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
4 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
2 goździki ( jeżeli ktoś lubi)
sposób wykonania
W rondlu zagotowujemy wodę z laską wanilii oraz goździkami, gotujemy przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu a następnie dosypujemy cukier.
Gruszki obieramy ze skórki zostawiając ogonek i wkładany na 3-5 minut do gotującej się wody, wyjmujemy i studzimy. Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, uważając przy tym by nie ogrzać jej do zbyt wysokiej temperatury i nie przypalić.
Oblewamy roztopioną czekoladą gruszki i odstawiamy pozwalając by czekolada zastygła, następnie podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz