składniki dla czterech osób
słoik domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów
1,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2 łyżki sezamu
szczypta chili
sól
sposób przygotowania
Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie warzywa wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do garnka wsypujemy sezam, prażymy go przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu, często mieszając i uważając aby się nie przypalił.
Do garnka z uprażonym sezamem wlewamy oliwę, dodajemy obranego ze skóry pieczonego bakłażana ( pokrojonego na mniejsze części) i obrany z łupiny czosnek.
Całość smażymy przez dwie minuty, a następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez pięć minut.
Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz