Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.
składniki na jeden duży chlebek
zaczyn
4 łyżki aktywnego zakwasu
1 szklanka letniej wody
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
100 g rodzynek
5 łyżek miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki słodu jęczmiennego ( opcjonalnie)
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki pszennej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie z ciasta formujemy kule, wkładamy je do miski, nakrywając wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki).
Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia.
Upieczony chleb pozostawiamy do wystygnięcia ( na kilka godzin).
Mmmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń