Szczególne w chłodny deszczowy poranek.
składniki dla czterech osób
2/3 szklanki mleka zsiadłego mleka
2/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka owsianych płatków
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
łyżka oleju
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy owsiane płatki oraz rodzynki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na dziesięć minut.
Następnie do namoczonych płatków dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, zsiadłe mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie, trzy minuty.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem.
Ciasto nabieramy sporą łyżką, wkładamy na patelnię i formujemy z niego placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Muszę przyznać, że efekt przewyższył moje oczekiwania. Były naprawdę bardzo dobre, jednak dodałem troszkę więcej cukru. ;) Tak czy inaczej pycha. :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń