Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek.
składniki dla czterech osób
1 szklanki mleka zsiadłego mleka
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta cynamonu
łyżka oleju
sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na kilka minut.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.
Rozgrzać patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem.
Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron aż lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przełożyć na talerze, posypać cynamonem i podawać.
super przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)