Wilgotne, przesycone aromatem cytrusów, delikatne ciasto, wewnątrz którego znajdziemy mnóstwo kawałków orzechów i owoców.
Czy w szare zimowe popołudnie, można wyobrazić sobie lepszą propozycję na deser?
składniki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
150 g kandyzowanej skórki z owoców cytrusowych ( pomarańcza, grejpfrut, cytryna)
100 g mieszanych suszonych owoców
100 g mieszanych orzechów ( włoskich, laskowych)
70 ml koniaku
dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder
sposób wykonania
Suszone owoce, orzechy, oraz kandyzowaną skórkę wkładamy do miski ( duże kawałki orzechów, czy owoców kroimy na drobniejsze części) , zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut.
Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka.
Teraz do wymieszanego ciasta dodajemy nasączone w koniaku bakalie, całość krótko mieszamy i przekładamy do formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki 12 na 35 cm ).
W piekarniku ciasto pieczemy przez 50-55 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).
Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut.
Wyjęte ciasto studzimy, posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz