O zaletach ziaren czarnuszki, napisano już tyle, że ja przytoczę jedynie powiedzenie starożytnych.
Mianowicie twierdzili oni, że ziarna czarnuszki leczą wszystko za wyjątkiem samej śmierci.
A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się do wypieku, tym razem urozmaicając smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy.
sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
6 łyżek aktywnego zakwasu
2 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki melasy
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka soli
sposób wykonania
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia.
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "klei" się do chleba.
Swojskie chleby są najlepsze w szczególności ten ponieważ jest bardzo zdrowy, nie to co z supermarketów. Jestem wielkim fanem domowego jedzenia natomiast osobiście nie umiem piec chlebów w piekarniku ponieważ nie chcą mi wyrosnąć. Ma Pan jakieś rady dotyczące pieczenia?
OdpowiedzUsuńJeżeli ciasto nie wyrasta to w pierwszej kolejności sprawdzamy jakość zakwasu ( w tekście jest link do postu jak go zrobić) powinien mięć przyjemny kwaśny lekko słodkawy zapach. Kolejną rzeczą jest mąka, do wypieku chleba powinniśmy używać tej oznaczonej typem od 700 w wzwyż. Dalej istotny jest czas wyrastania chleba, czasami trzeba ciasto trzymać w cieple nawet 5-6 godzin ( ma to z reguły miejsce przy świeżym zakwasie) oraz dobrze nagrzany piekarnik . I to na początek tyle.
UsuńProszę spróbować raz jeszcze i dać znać o rezultatach :)
Fajny i zdrowy taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńTo co jest potrzebne do zdrowego stylu życia!
OdpowiedzUsuń