sobota, 13 lutego 2016

pikantny kurczak pieczony na butelce

                                     pieczony kurczak



Dziś przedstawię danie, które powinno znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnego drobiu.
Aromatyczna kurczak upieczony z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego  jadłospisu.

składniki

wiejski kurczak
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól,  pieprz



składniki zaprawy
2 papryczki tabasco czerwone 
płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego
płaska łyżeczka  słodkiej papryki 
szczypta czosnku suszonego 
szczypta lubczyku  
szczypta soli
1 łyżka oliwy

sposób przyrządzenia 

W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. 
Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą. 
Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin). 

Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem.

Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób.
Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę.
Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną tuszkę.

Następnie ptaka nakładamy ( a raczej nabijamy) na butelkę, tą z kolei ustawiamy w żaroodpornym naczyniu do którego wlewamy pół szklanki wody i całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy kurczaka, przez pierwsze 30 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy prze dalsze 30-40 minut ( im większy kurczak tym dłużej go pieczemy).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz