Dziś przedstawię danie, które powinno znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnego drobiu.
Aromatyczna kurczak upieczony z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego jadłospisu.
składniki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie
sól, pieprz
składniki zaprawy
2 papryczki tabasco czerwone
płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego
płaska łyżeczka słodkiej papryki
szczypta czosnku suszonego
szczypta lubczyku
szczypta soli
1 łyżka oliwy
sposób przyrządzenia
W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.
Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą.
Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin).
Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem.
Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób.
Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę.
Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną tuszkę.
Następnie ptaka nakładamy ( a raczej nabijamy) na butelkę, tą z kolei ustawiamy w żaroodpornym naczyniu do którego wlewamy pół szklanki wody i całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy kurczaka, przez pierwsze 30 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy prze dalsze 30-40 minut ( im większy kurczak tym dłużej go pieczemy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz