Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, esencjonalne ugotowanie w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów.
I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw.
składniki na porcję dla sześciu osób
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
szczypta lubczyku
sól, pieprz
flaki
2 średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
3 ząbki czosnku
2 łyżki pomidorowej pasty
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka domowego maggi
sól, pieprz
sposób przygotowania
Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką .
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).
W tym czasie myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki).
Umyte flaki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem.
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny).
W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki).
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie drobno posiekany czosnek, smażąc przez dwie minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa.
Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut.
Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni przez dwie minuty i dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.
Flaki doprawiamy majerankiem, oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut.
Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i rozlewamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz