wtorek, 2 lutego 2016

flaki wołowe z pomidorową nutą

                                 flaki 



Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, esencjonalne ugotowanie  w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów.
I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i  korzennych przypraw.

 składniki na porcję dla sześciu osób


bulion wołowy
700 g  przerośniętej wołowiny
1 cebula
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera 
szczypta lubczyku
sól, pieprz

flaki



700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych)
2  średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1 pietruszka (korzeń)
3 ząbki czosnku
2 łyżki pomidorowej pasty
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka domowego maggi
sól, pieprz



sposób przygotowania

Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką .
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).

W tym czasie  myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować  ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki).

Umyte flaki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem.
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny).
W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki).

Na patelni rozgrzewamy  masło i wrzucamy  na nie drobno posiekany czosnek, smażąc przez dwie minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa.
Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut.
Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni  przez dwie minuty i dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. 
Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut.

Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując)  i rozlewamy na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz