Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku.
Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków.
składniki
150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu ( ja użyłem owoców z nalewki)
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
spory kieliszek wiśniowej nalewki
sposób przygotowania
Kaczkę myjemy, osuszamy nacieramy ( na zewnątrz i w środku) olejem zmieszanym z pieprzem, solą, papryką, oraz majerankiem i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej dwanaście godzin.
Następnego dnia obwiązujemy nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.
Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut.
W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki, oblewając mięso ptaka sosem z pieczenia.
Następnie kaczkę wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na półmisek, kroimy i podajemy razem z owocami wiśni i odrobiną sosu z pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz