Delikatna potrawka z duszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka swym smakiem.
składniki dla czterech osób
350 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
150 ml bulionu wołowego
szczypta majeranku
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypta majeranku
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób przygotowania
Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości plastry, przekładamy do miski, oprószamy majerankiem, pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki i kroimy w plastry.
W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki i kroimy w plastry.
Następnie przesmażone mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy kolejne dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki.
Uduszone mięso nakładamy na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz