piątek, 19 lutego 2016

wołowina duszona z pieczarką

                  wołowina z pieczarką



Delikatna potrawka z duszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka swym smakiem.



składniki dla czterech osób

800 g przerośniętej wołowiny
350 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
150 ml bulionu wołowego
szczypta majeranku
sól, pieprz
natka pietruszki







sposób przygotowania


Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości plastry, przekładamy do miski, oprószamy majerankiem, pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki i kroimy w plastry.


W dużym garnku (z przykrywką) rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy następnie dokładamy  mięso wołowe i obsmażamy je z obu stron, na złoty kolor.
Następnie przesmażone mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut.

W tym czasie na  patelni rozgrzewamy kolejne dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki.

Teraz możemy do garnka z duszonym mięsem  dodać koncentrat pomidory oraz grzyby, a kiedy całość ponownie się zagotuje, doprawiamy całość pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut.

Uduszone mięso nakładamy   na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz