Tego kto raz spróbował kaczki, przyrządzonej w ten sposób nie trzeba zachęcać do przygotowania tego dania.
Dla tych zaś którzy jeszcze się wahają przedstawiam przepis który odmieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.
składniki dla dwóch ( słusznych ) osób
2 pomarańcze
sól, pieprz
1 łyżka majeranu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
sposób przygotowania
Kaczkę myjemy osuszamy nacieramy ( na zewnątrz i w środku) olejem zmieszanym z pieprzem, solą, papryką, oraz majerankiem i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej dwanaście godzin.
Pomarańcze obieramy ze skórki ( jeną połówkę owocu zostawiamy aby udekorować nim gotowe danie) i dzielimy je na cząstki.
Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza kawałki owoców.
Teraz obwiązujemy nicią nogi i skrzydła ptaka.
Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy na pół i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz