czwartek, 4 lutego 2016

kaczka w pomarańczach

                kaczka z pomarańczami



Tego kto raz spróbował kaczki, przyrządzonej w ten sposób nie trzeba zachęcać do przygotowania tego dania.
Dla tych zaś którzy jeszcze się wahają przedstawiam przepis który odmieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

składniki dla dwóch  ( słusznych ) osób

1 kaczka
2 pomarańcze
sól, pieprz
1 łyżka majeranu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju







sposób przygotowania

Kaczkę myjemy osuszamy nacieramy ( na zewnątrz i w środku) olejem zmieszanym z pieprzem, solą, papryką, oraz majerankiem i odstawiamy ją w chłodne miejsce  na co najmniej dwanaście godzin.


 Pomarańcze obieramy ze skórki ( jeną połówkę owocu zostawiamy aby udekorować nim gotowe danie) i dzielimy je na cząstki.

Na desce układamy kaczkę i wkładamy do jej wnętrza  kawałki owoców.
Teraz obwiązujemy  nicią nogi i skrzydła ptaka.

Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z pomarańczy, aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki.

Całość  wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut.
Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy na pół i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz