Pieczona sum jest jednym z moich ulubionych dań. A jeżeli smak ryby, po wyjęciu z piekarnika, wzbogacimy czosnkowym masłem to potrawa będzie wprost wyborna.
składniki dla trzech osób
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
pieprz, sól
cytryna
sposób wykonania
Filety z suma myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny, w chłodne miejsce.
Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i posypujemy kawałki ryby dwoma drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
Pozostały czosnek również siekamy i mieszamy go z masłem. Następnie ryby wyjmujemy z piekarnika na każdym kawałku suma kładziemy kawałek masła i podajemy razem z plasterkiem cytryny i ulubionymi dodatkami.
Przepyszne! Idealna ilość czosnku. Co prawda miałam tylko pół kilo ryby i zamiast solic, wlozylam rybkę na pół godziny do solanki.
OdpowiedzUsuń