Po wyjęciu z piekarnika ujrzymy wyborną potrawę, która znajdzie uznanie nawet osób które, na co dzień nie przepadają za daniami z drobiu.
składniki dla trzech osób
1 gałka mozzarelli
3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej
szczypta bazylii
2-3 łyżki oliwy
sól,pieprz
1/4 pęczka szczypioru
sposób wykonania
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Mozzarellę kroimy na dość grube plastry, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze cząstki.
Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa).
Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy, na przemian, kawałki mozzarelli i pomidorów ( posypane szczyptą bazylii).
Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą ( może być ta z pomidorowej zalewy) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut ( po pierwszych 10 minutach smarujemy wierzch mięsa odrobina oliwy).
Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na trzy części, posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy z ryżem, lub innymi dodatkami.
Fajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
Aż się człowiek głodny robi od samego oglądania ;)
OdpowiedzUsuń