środa, 3 lutego 2016

pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem

                   szczupak faszerowany
Przygotowanie tej potrawa zajmie nam nieco czasu, ale nasz trud zostanie sowicie wynagrodzony w chwili kiedy na naszym stole pojawi się aromatyczne danie wykonanie ze szczupaka.


składniki dla czterech osób



cały szczupak o wadze około półtorej kilograma
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
dodatkowo
sznurek z naturalnego włókna





na sporządzenie  farszu

1,5 szklanki ugotowanego ryżu
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/3 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypioru
pieprz, sól







sposób przygotowania


Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy .
Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej).
Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami.

Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.

Teraz na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy dwa,  drobno posiekane, ząbki czosnku i smażymy całość przez minutę.

Czosnek razem z masłem dodajemy do ryżu i mieszamy dokładając rozbite jajko, posiekaną natkę pietruszki i szczypior, Całość  solimy, pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą  masę.


Tuszkę szczupaka układamy na grzbiecie, wkładamy do jej wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki).


 Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i nakrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii 
Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę  przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a następnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez pięć minut. 
Następnie wyjmujemy szczupaka, dzielimy go na porcję i podajemy z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze: