składniki dla czterech osób
dodatkowo
sznurek z naturalnego włókna
na sporządzenie farszu
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/3 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypioru
1/2 pęczka szczypioru
pieprz, sól
sposób przygotowania
Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy .
Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej).
Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami.
Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.
Teraz na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy dwa, drobno posiekane, ząbki czosnku i smażymy całość przez minutę.
Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej).
Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami.
Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny.
Teraz na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy dwa, drobno posiekane, ząbki czosnku i smażymy całość przez minutę.
Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej folii
Szczupaka wstawiamy, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a następnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez pięć minut.
Następnie wyjmujemy szczupaka, dzielimy go na porcję i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jedna z najlepszych ryb jakie jadłam (*~*)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego :)
OdpowiedzUsuń