Dzisiejsze danie dekowane jest do osób ceniących w kuchni wyborny smak wieprzowych ozorków.
Taki sposób przyrządzenia, tego delikatnego mięsa, należny do moich ulubionych.
Delikatny maślany smak sosu doskonale współgra z aromatem czosnku, tworząc niecodzienną całość. Nic tylko siadać i zajadać
Składniki dla czterech osób
1 cebula
1 marchew
kawałek korzenia selera
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego maggi
3 łyżki masła
4-6 ząbków czosnku
100 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz
sposób wykonania
Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.
Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy-centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i przesmażamy na nim kawałki ozorów. Następnie ozory zdejmujemy z patelni, dodajemy ostatnią łyżkę masła i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez minutę i wlewamy słodką śmietanę oraz wazową łyżkę wywaru w którym gotowaliśmy ozory.
Całość zagotujemy, wkładamy z powrotem kawałki mięsa, czekamy kilka minut pozwalając by śmietanowo czosnkowy sos zgęstniał. Przyprawiamy solą, oraz pieprzem i wykładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowaną gryczaną jęcznienną, lub z innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz