piątek, 30 grudnia 2016

chrupiące drożdżowe paszteciki z pieczarkami

chrupiące paszteciki 


W większości domów paszteciki podawane są w wieczór wigilijny, a później  zapomina się o nich na długo.
U mnie w kuchni jest trochę inaczej i ten smakowity wyrób, od lat jest serwowany na powitanie nowego roku.
 Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne chrupiące paszteciki z pieczarkowym farszem. 

Składniki na dwanaście sztuk pasztecików
500 g mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
20 g drożdży
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli



na grzybowy farsz
1  cebula

350- 400 g pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz



Sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki, dodajemy  sól,  łyżkę roztopionego masła, oraz letnią wodę.


Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody).
Wtedy ciasto smarujemy łyżką stopionego masła i wkładamy do miski.


Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Rosnące ciasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie (staramy się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza).


W tym czasie  na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią  drobno posiekaną cebulę  i smażymy  na niewielkim ogniu.
Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w cienkie plastry pieczarki, sól oraz pieprz. Całość  smażymy   przez dziesięć minut.

Wyrośnięte drożdżowe ciasto dzielimy  na  cztery części, każdą  z nich formujemy w rękach w podłużne wałki.
Każdy kawałek ciasta rozkawałkowujemy na cienki podłużny płat, a następnie  rozkładamy na jego środku  warstwę pieczarek.  Brzegi ciasta ( około dwa centymetry) smarujemy ostatnią łyżką stopionego masła, po czym ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt roladki.
Teraz  ciasto kroimy na trzy części, każdy z kawałków smarujemy  odrobiną masła i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do  piekarnika nagrzanego  do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy jako dodatek do zup, lub innych ulubionych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz